Zmaga v Mariboru je pomemben mejnik za klub

V dneh med reprezentančnim premorom smo za komentar dogajanja povprašali predsednika kluba, Zorana Omerzuja. Pogovor se je razvil v malce daljši intervju.

 

Prvi dve tekmi pomladi se nista izšli po željah navijačev, potem pa zmaga v Mariboru.

Tekma proti NK Maribor, na kateri smo dosegli zgodovinsko prvo zmago proti najuspešnejšemu slovenskemu nogometnemu klubu, je za vse, ki živimo za NK Krško, veliko priznanje in nagrada za vloženo delo ter trud. Ponosen sem na fante in trenerja, pokazali so res vrhunsko predstavo.

Na prvih dveh tekmah proti Ankaranu in Rudarju se nam je poznal izostanek tekmovalnega ritma, zmanjkalo nam je tudi malce športne sreče. V Mariboru pa je bilo vse tako kot mora biti. Pozitivna energija je v moštvu prisotna že od priprav dalje in prav v Mariboru so fantje s pristopom, srčnostjo, taktično igro ter ravno pravšnjo mero sreče dosegli rezultat za zgodovino.

 

Evforija v Krškem?

Kakšne posebne evforije v Krškem ni bilo, verjetno je temu botrovalo tudi poročanje športnih medijev o drugih zadevah ter reprezentančni premor. Ta zmaga je za naš klub, za Krško in celotno regijo Posavje zelo pomembna, saj pomeni velik korak k ohranitvi statusa prvoligaša in spremljanju prvoligaških obračunov na stadionu Matije Gubca tudi v naslednji sezoni. Kot sem že večkrat dejal, je obstanek v prvi ligi za klub izjemnega pomena, saj bomo doma vzgojenim igralcem tako omogočili možnost igranja v najmočnejši slovenski ligi.

 

V zimskem premoru je bilo pred vami kar nekaj organizacijskih izzivov, največji najbrž menjava glavnega trenerja?

 

Ob koncu prvega dela prvenstva smo imeli v NK Krško kar pestro, ostali smo brez trenerja Stipeta Balajića, odličnega strokovnjaka, v prvi vrsti pa odkritega, poštenega človeka. Vodenje članske ekipe je po njegovem odhodu prevzel Radovan Karanović, pomočnik glavnega trenerja in uspešno zaključil prvenstvo s pomembno zmago proti ekipi NK Celje pred domačimi gledalci na Gubcu. Prvenstvo se je predčasno končalo, vodstvo kluba pa je moralo poiskati novega trenerja. Med vsemi možnostmi smo se na koncu odločili in dogovorili z Alenom Šćulcem.

Zmaga v Mariboru je dokaz, da smo zimski premor dobro izkoristili za manjšo prenovo ekipe in da smo z Alenom dobili odličnega trenerja.

 

Zamenjalo se je tudi nekaj igralcev, kateri so novinci?

 

Med zimskim prestopnim rokom je vodstvo NK Krško vložilo veliko truda in energije v sestavo igralskega jedra članske ekipe NK Krško. Ob sestavljanju moštva za drugi del prvenstva smo velik poudarek namenili tudi osebnostnim lastnostim novih igralcev in ne zgolj nogometnemu znanju in potencialom. Ekipi smo uspešno priključili domače mlade igralce in mlade igralce iz drugih sredin, za katere verjamemo, da bodo s svojimi dobrimi predstavami pomagali NK Krško do čim boljše uvrstitve na prvoligaški lestvici. Hkrati pa jim bomo omogočili potrditev med člani in preskok na višji nivo. Nekateri izmed njih so tam že bili.

Na zadnji dan zimskega prestopnega roka, praktično zadnji hip, smo se dogovorili s povratnikom Luko Volaričem, ki je uspešno nadomestil Veljka Batrovića, zanimivo je, da sta oba del kariere preživela v Domžalah. Kot prva sta v zimskem prestopnem roku za NK Krško podpisala Kulinitš in Vekić, ki je v dveh tekmah dosegel 2 gola, prišli so še Da Silva, ki je nekoč igral v prvi francoski ligi, Ogrinec (posoja MB), Vidović, Nesher, Ahčin (poškodovan), Perić (poškodovan) in Hing-Glover. Dodatno so se k članski ekipi priključili še igralci iz naše nogometne šole: Zakrajšek, Mirt, Belak, Koritnik, Ribič in Erjavec.

 

Kakšno je trenutno zdravstveno stanje v članski ekipi, kako je s Škrbićem?

 

K sreči je poškodba našega najboljšega strelca Škrbića že pozabljena. V zimskem premoru je treniral po posebnem programu. Sedaj se že počasi vrača v udarno ekipo. Vsi si želimo, da čim prej nadaljuje z doseganji zadetkov. Med samimi pripravami sta se poškodovala dva novinca, najprej se je nesrečno poškodoval Nemanja Ahčin (poškodba kosti na stopalu) in kasneje še Marin Perić (križne vezi – koleno). Oba igralca bi imela v naši ekipi pomembno mesto. Na zadnji prijateljski tekmi z Rudežem pa smo ostali tudi brez napadalca Mandića, ki si je poškodoval dlan. Vsem želim čim hitrejše okrevanje.

 

Kako vidite dosedanji potek in kakšni so cilji v nadaljevanju prvenstva?

 

Prepričevali so nas, da bo druga sezona v prvi slovenski nogometni ligi najtežja. Sedaj smo se prepričali, da je tretja še zahtevnejša. Izzivov nam ne manjka. Po polovici prvenstva smo imeli prvega strelca lige – Miljana Škrbića, še vedno pa imamo prvega podajalca v ligi – Tončija Mujana. Verjamem, da lahko oba z dobrimi predstavami v nadaljevanju prvenstva prvi mesti ubranita pred konkurenti in sta tudi statistično naša ključna moža. Ob koncu sezone želimo biti uvrščeni na mestu, ki zagotavlja mirne priprave na naslednjo sezono Prve lige TS.

 

Omenili ste izzive, kateri so ključni projekti v nadaljevanju?

 

Glavna naloga vodstva NK Krško je poskrbeti, da bo še naprej in čedalje bolj temelj kluba nogometna šola in z njo povezani mladi ter domači igralci, ki jim bo ponujeno dokazovanje v članski ekipi, ki igra v 1. SNL. Vse to je povezano z razvojem infrastrukture stadionskega kompleksa, saj smo v fazi, ko smo popolnili vse razpoložljive kapacitete. V NK Krško imamo v nogometni šoli 250 otrok, starih od 8 do 19 let. Pri razvoju naše nogometne šole smo prišli do točke, ko je korak naprej mogoč le pod pogojem, da se nadgradi obstoječo infrastrukturo na stadionskem kompleksu Matija Gubec. Nujna je zgraditev dodatnega igrišča z naravno travo, kar bo omogočalo nemoten trenažni proces za celotno skupino otrok v nogometni šoli, kakor tudi člansko ekipo. Tri mladinske selekcije NK Krško, U15, kadeti in mladinci, ki tekmujejo v 1. slovenski ligi, nujno potrebujejo celotno igrišče za kakovostne treninge, ki so jih sedaj prisiljeni opravljati na polovici pomožnega igrišča. Brez tega bomo obtičali na mestu in tako le še nazadovali v primerjavi z ostalimi najuspešnejšimi nogometnimi šolami v Sloveniji.

Vsekakor pa je glavni izziv poletni prestopni rok, v katerem moramo speljati kakšen prestop našega igralca v večjo sredino, to je osnova za finančno stabilnost NK Krško.

 

V preteklih tednih smo opazili delovne stroje na stadionu, za kaj je šlo?

 

Pozimi smo izvedli sanacijo glavnega igrišča, na katerem so se navrtali drenažni kanali, ki sedaj omogočajo hitro odtekanje vode ob obsežnejših padavinah oz. taljenju snega – kot je bil primer pred kratkim, tukaj nam je veliko pomagala Občina Krško. Naslednja pridobitev, na katero smo ponosni in za katero se tudi lahko zahvalimo občini, je nova slačilnica članske ekipe, ki je urejena po zgledu večjih klubov, igralcem pa omogoča nemoteno pripravo na tekmo in udobje po tekmi.

V klubu pripravljate strategijo in razvojni načrt kluba do leta 2022. Nam lahko poveste kaj več?

 

Res je, z željo, da 100. obletnico kluba leta 2022 dočakamo v kar najboljši kondiciji, smo naredili štiriletni razvojni program, v katerem smo začrtali aktivnosti, ki nas čakajo za dosego glavnega cilja – postati želimo ”mali veliki klub”. To pomeni, da iz majhnega lokalnega kluba, praktično novinca v prvi ligi, zgradimo uspešen, samozadosten klub, ki bo igral vidno vlogo v slovenskem nogometu. V klubu moramo ustvariti nova delovna mesta, brez katerih na tej stopnji ne more delovati. Organiziranost operativnih nalog, že omenjen razvoj infrastrukture, finančna stabilnost, strokovni kader in podpora marketinga so ključne naloge, ki so pred vodstvom kluba v prihodnje.

 

Če bo ta preobrazba uspešna, je dosegljiv tudi glavni tekmovalni cilj v tem obdobju – do leta 2022 želimo zaigrati v enem od tekmovanj pod okriljem UEFA. Zavedamo se, da so to visoki cilji, ki jih bo težko uresničiti, ampak brez visoko postavljenih ciljev ni odmevnih uspehov.

 

Ustvarjamo pogoje za ustanovitev nogometne akademije, v Posavju imamo za to odlične pogoje, srednješolski center imamo tako v Krškem kot v Brežicah. Z vlaganjem v razvoj nogometne šole in delovanje članskega moštva želimo doseči, da bodo naši igralci konkurenčni v 1. slovenski nogometni ligi, najboljši pa zanimivi večjim klubom v Sloveniji in tujini, tako kot nam je enkrat že uspelo z Robertom Berićem.

 

Če se vrnem na začetek pogovora, je bila v tem pogledu prva zmaga v Mariboru pomemben mejnik za NK Krško in po drugi strani tudi rezultat dosedanjega dela. S takšnim tempom želimo nadaljevati v prihodnje.