Intervju: Zoran Omerzu, predsednik NK Krško

“Naredil bom konec podtikanjem NK Posavje Krško!”

Spor med kluboma NK Krško in novoustanovljenim NK Posavje Krško je spomladi z vandalizmom na štadionu Matije Gubca dosegel vrhunec, med poletjem pa se razmere ne umirjajo. Zadnji napad vodstva NK Posavje Krško na čelu z ustanoviteljem Rokom Zorkom je v peticiji, s katero želijo doseči, da bi mladi nogometaši NK Posavje Krško igrali na igriščih NK Krško. Zorkova ekipa s politično podporo pritiska na župana in v NK Krško so odločeni temu narediti konec.

Kaj boste kot predsednik naredili vi?

S peticijo se odzivamo proti zavajanju otrok z neresnicami in podtikanji, odzivamo se na pritiske NK Posavje Krško, ki želi krškega slovenskega nogometnega drugoligaša tudi prek medijev diskreditirati. Za peticijo smo se odločili, ker je pomembno, da na preprost in vsem razumljiv način sporočimo, kaj nam je pomembno in proti čemu se borimo.

Proti komu ali čemu?

Ne pristajamo, da otroci postanejo poslovni interes za vsako ceno. Želimo, da prevladata razum, človečnost in dialog s ciljem. NK Krško je vključevalno in nikoli ne bo dosegalo svojih ciljev na račun otrok, kot to počnejo v NK Posavje Krško oziroma njihovega vodjo Roka Zorka. Vse kar si želimo je, da imajo vsi mladi nogometaši NK Krško najboljše pogoje za treninge. Enako želimo tudi vsem drugim mladim nogometašem v drugih klubih – da imajo v svojih klubskih sredinah najboljše pogoje za vadbo, ker je to odgovornost vodstev njihovih klubov.

Če prav razumemo, želi vodstvo ND Posavje Krško igrati na igriščih NK Krško?

Da. NK Krško ima svojo nogometno šolo in infrastrukturo, ki jo uporablja v svoje namene. Kdorkoli želi vaditi v NK Krško in uporabljati igrišča, se lahko včlani. Nikogar še nismo zavrnili. Vodstvu NK Krško nikoli ni prišlo na pamet, da bi nogometaši, na primer, trenirali v Ljubljani, na stadionu Olimpije v Stožicah, ker so tam boljši pogoji. Ali v Ljudskem vrtu pri slovenskem prvaku Mariboru. Razumete?

Kako odgovarjate na očitke, da ste pri financiranju privilegirani v primerjavi z NK Posavje Krško?

NK Krško se je, ko je bil objavljen razpis za sofinanciranje športa in uporabo športnih objektov v lasti Občine Krško za leto 2019, na razpis prijavil. Občina je v tem primeru, kot je nam znano, upoštevala vse veljavne postopke in podatke za vse prijavljene kandidate. Da s strani ND Posavje novoustanovljeno društvo NK Posavje Krško za letošnje leto ni mogel pridobiti pravice do sofinanciranja oziroma uporabe športnih igrišč, ni naš problem. Zakaj je do tega prišlo, je vprašanje, ki terja odgovor predvsem ali zgolj od upravljalcev omenjenega nogometnega društva.

Kdo konkretno želi slabo NK Krško?

Neizpodbitno vemo, da Rok Zorko in njegova ekipa iz NK Posavje Krško trudijo uničiti odnose med otroci in starši, vodijo neprimeren način komuniciranja v javnosti, napadajo in žalijo NK Krško ter želijo s provokacijami destabilizirati vodstvo in nogometno šolo NK Krško. Decembra lani (2018) je ožja ekipa Roka Zorka želela prevzeti NK Krško z neresnicami, da je klub pred propadom. Njihova želja je bila privatizacija, s ciljem preoblikovanja članskega moštva v d.o.o.

Kakšno škodo je utrpel NK Krško zaradi blatenja, neresnic, podtikanj, zavajanj in medijskih napadov?

Nepopravljivo. Toda NK Krško je institucija in se ne bo pustilo ustrahovati nikomur, sploh ne posameznikom tipa Rok Zorko. Tudi mi imamo o njih mnogo podatkov, dokumentacije, ki čaka, da ugleda luč dneva. Ne želimo nadaljnjih sporov, ker škodujejo nogometu, a če se gonja NK Posavja Krško proti nam ne konča, bomo v to prisiljeni. Če me sprašujete o neposredni škodi klubu, pa se ta meri tako: letošnjega februarja je zaradi nagovarjanja staršev in otrok kluba ND Posavje, ekipo NK Krško zapustilo 35 igralcev (starih od 17 do 19 let). Hkrati je ND Posavje pridobil z zavajanji okoli 100 otrok, starih od 8 do 11 let, ki so bili člani NK Krško in jim s tem onemogočilo vadbo v NK Krško, na stadionskem kompleksu Matija Gubec.

Kaj je končni cilj NK Krško?

Želimo, da prevladata razum, človečnost in dialog. NK Krško je vključevalno in nikoli ne bo dosegalo svojih ciljev na račun otrok, kot to počnejo v NK Posavje Krško.

Sistem delovanja mladinske šole nogometa v NK Krško je bil v preteklosti unikum v širšem slovenskem prostoru. NK Krško je imel namreč podizvajalca, privatno društvo Zorko Roka – ND Posavje, ki je bilo izvajalec programa mladinske šole nogometa za NK Krško. Ko je NK Krško prekinil sodelovanje z ND Posavje, je vsem trenerjem tega društva ponudil nadaljevanje dela, pod enakimi pogoji, neposredno pri NK Krško, kar je vseh 21 trenerjev zavrnilo. Prekinili so tudi s treniranjem otrok v NK Krško, kljub enomesečnem odpovednem roku.

NK Krško

 


Poziv NK Krško PROTI ZLORABI OTROK za dobičke posameznikov