Intervju s trenerjem U15- Gregorjem Jordanom

Ob zaključku jesenskega dela sezone smo se pogovarjali s trenerjem selekcije U15, Gregorjem Jordanom. Gregor je predstavil svoje poglede na delo z ekipo v prvem delu sezone 2017/18.

Gregor, letos si prevzel vodenje selekcije U15 NŠ NK Krško. Prvič si se srečal z ekipo na tovrstnem nivoju. Ekipa je bila poznana. Kakšna so bila tvoja pričakovanja?

S to sezono mi je bila ponujena možnost in velika čast, da skupaj z Amelom Nadarevićem vodim ekipo U15 na najvišjem nivoju v Sloveniji, v 1. SNL U15. Kot pomočnik trenerja in kondicijski trener sem že deloval 1. SNL U17, s funkcijo samostojnega trenerja na tem nivoju pa se srečujem prvič. Nisem dolgo okleval in sprejel izziv.  Fante sem več ali manj poznal, z njimi sem tudi že sodeloval kot pomočnik trenerju Mirsadu Mujakiću, s katerim sva preteklo sezono vodila ekipo U14 na tekmovanju Nike cup. Tam sem fante pobližje spoznal in videl, da je ekipa iz pravega testa, da ima srce in kvaliteto, da so fantje pripravljeni trdo delati in za barve Krškega pustiti srce na igrišču.

Tik pred pričetkom sezone je ekipa prejela kaj slabo popotnico na prijateljski tekmi z Olimpijo. Sledil je preobrat v ligaškem tekmovanju in sanjska serija zmag z edinim neodločenim izzidom v derbiju proti Mariboru. Je le ta dejansko ponovljiva tudi v drugem delu sezone?

Poletno pripravljalno obdobje je relativno kratko zato je časa za taktično pripravo in uigravanje zelo malo. Zaradi letnih dopustov je v tem obdobju težko imeti vse fante konstantno prisotne na treningih. Zato tudi tekme v pripravljalnem obdobju niso vedno pravi pokazatelj moči ekipe in samih sposobnosti posameznikov. Odigrali smo štiri tekme, vse s prvoligaši. Zabeležili smo dve zmagi, remi in ta nepozaben poraz z močno Olimpijo tik pred začetkom prvenstva, ki nam je dodobra podrl občutek naše vrednosti. Pričakovanja pred prvo prvenstveno tekmo so bila zato zelo mešana. Kmalu se je vse postavilo na pravo mesto in postalo je jasno, da je ekipa kvalitetna, z nekaj izrednimi posamezniki in dobro popolnjena na vseh igralnih mestih. Začeli smo igrati dober nogomet, bili zanesljivi v obrambi in učinkoviti v napadu. Iz tekme v tekmo smo rastli in nasprotnikom na 15 tekmah nasuli kar 86 zadetkov, prejeli pa vsega šest.

Uspeh v rezultatskem smislu je v športu odvisen od več dejavnikov. Kot trener lahko vplivaš le na nekaj od njih, zato se moraš osredotočati na tiste, na katere imaš neposreden vpliv in s katerimi lahko delaš premike. Glavni fokus je vsekakor razvoj posameznikov in razvoj ekipe. Velikokrat sem slišal, da je liga slaba in da naši rezultati niso plod dobrega ekipnega dela. Jaz osebno ne morem ravno objektivno oceniti kvaliteto tekmovanja, ker ne vem, kako kvalitetno je bilo le-to poprej. Dejstvo je, da je bilo v preteklosti v tekmovanju 16 ekip, letos pa jih je le 14, oz. celo samo 13, saj je Rogaška iz tekmovanja izstopila. Logično bi bilo, da če je v temovanju manj ekip, da je tudi kvaliteta ostalih ekip višja. Vsekakor pa je to eden od dejavnikov uspeha, na katerega kot trener nimam vpliva zato se na to tudi ne oziram. Moja naloga je, da fantom omogočim delovno okolje, kjer se lahko izražajo, razvijajo svojo kreativnost in pokažejo svojo vrednost ter jim priskrbim pogoje za njihov napredek.

Zdaj se začenja zimsko pripravljalno obdobje, kjer bomo trdo trenirali in igrali močne pripravljalne tekme s hrvaškimi in slovenskimi prvoligaškimi ekipami. Vrnil se bo tudi eden naših ključnih igralcev, ki je utrpel zlom roke in tudi ostali igralci, ki so imeli svoje težave, bodo pripravljeni za borbo. Ekipo bomo tudi popolnili s kakšnim kvalitetnim igralcem, ki bo še dodal vrednost ekipi. Verjamem, da bomo v drugem delu sezone še boljši in potrdili svojo vrednost ter nadaljevali v istem ritmu do konca sezone. Naredili bomo vse kar je v naši moči, da se bomo imeli možnost v finalu oddolžiti Olimpiji za poraz iz poletnih priprav.

Kakšni so cilji za drugi del sezone? Ob koncu prvega dela so se pričele pojavljati poškodbe. Bodo druge ekipe zmanjšale kakovostni zaostanek, igralci so starejši pol leta kot ob začetku sezone. Je v ekipi Krškega še prostora za napredek? Kje so rezerve?

Cilji v drugem delu sezone so povezani z napredkom posameznikov v sposobnostih, katerih ključni razvoj se dogaja v tej starostni skupini. Specializacija po igralnih mestih in specialno usmerjen trening za razvoj individualne taktike, tehnike in gibalnih ter funkcionalnih sposobnosti. Eden od ciljev je tudi vključevanje tistih trenutno najsposobnsejših igralcev v selekcijo višje in priključevanje mlajših fantov na treninge ter tekme 1. SNL U15. Vsekakor je glavni cilj pripraviti čim več fantov izhodnega letnika in čim več fantov vhodnega letnika, da bodo prvi že čez dobrega pol leta lahko igrali v 1. SKL oz. bili slednji nosilci igre v 1. SNL U15.

Poškodbe so sestavni del športa. Na nekatere nimamo vpliva, se pač zgodijo, za nekatere smo pogosto v veliki meri odgovorni trenerji, za nekatere pa je kljub dobro načrtovanem trenažnem procesu kriv splet okoliščin. Fantje imajo v šoli še kup obveznosti, tudi športnih – od ur športne vzgoje, športni dnevi, izbirni predmeti, dodatni treningi za šolsko ekipo v nogometu, naše fante pokoristijo tudi za druge športe kot so košarka, odbojka, atletika, kros… Poleg vsega naštetega večina fantov – v želji po napredku še dodatno delajo sami doma. Vse skupaj, velikokrat privede do neželenih poškodb, ki so posledica utrujenosti. Ta starostna skupina pa ima še en dejavnik, ki zvišuje tveganje za poškodbe. To je pospešena rast. Kosti rastejo, mišice ne dohajajo, možgani so zbegani in težko vse te spremembe sprogramirajo v optimalno gibanje. Pojavljajo se tipične težave, ki so povezane z rastjo. To so bolečine v hrbtu, petah, kolenih… Vsekakor je na nas trenerjih, da poskrbimo, da bo poškodb čim manj, tako da izvajamo dobre preventivne programe, krepimo šibke točke, omogočimo fantom dovolj počitka in skrbimo za njihov skladen telesni razvoj.

Vedno obstaja prostor za napredek. Tako ekipno, kot tudi za vsakega posameznika. Mladostniki v tej starostni skupini so razvojni fazi, ki jo imenujemo »training to train«. Fantje se morajo učiti opazovati igro, hitro razmišljati in sprejemati prave odločitve ob seveda dobri tehnični izvedbi. Poudarek je na individualni taktiki in tehniki prilagojeni za določeno igralno mesto. Sama moštvena taktika v tem obdobju ni bistvenega pomena. Ker nam je cilj izoblikovati igralce, ki bodo sposobni igrati članski nogomet na nivoju prve lige ali celo višje, želimo omogočiti vadbo, prilagojeno potrebam igralih mest in njihovim individualnim sposobnostim. Rezerve so v nas trenerjih in igralcih, v našem angažiranju, izobraževanju in želji po še boljšem delu.

Kako so se izkazali posamezni igralci v prvem delu sezone? Imajo posamezniki perspektivo za igranje v reprezentanci, nekoč tudi v članskih ekipah na ravni 1. in 2. SNL?

Za nami je zanimive pol sezone. Nekateri igralci so se zelo izkazali in presenetili, nekateri so zelo napredovali. Za nekatere smo vedeli, da imajo kvaliteto, a si nismo mislili, da bodo tako odskočili v teh nekaj mesecih. Nekateri so imeli težave s poškodbami oz. stanji povezanimi z rastjo ter so zato izpustili kar nekaj treningov in tudi tekem in zato niso mogli pokazati vsega svojega znanja in sposobnosti. V ekipi je kar nekaj zelo kvalitetnih nogometašev, ki trkajo na vrata reprezentance in nekaj takih, ki so  »na čakanju«, ki imajo potencial, a ga zaradi takšnih in drugačnih razlogov tega še ne morejo pokazati. Tudi tem fantom je potrebno dati podporo, jim omogočiti pogoje za kvalitetno delo in bo zagotovo še kdo naredili preskok na reprezentančni nivo. Moramo pa se zavedati, da so to še zelo rosna leta in da se stvari v športu, še posebej pa v nogometu, kaj hitro obrnejo navzgor ali pa tudi navzdol in da ni še prav nič dorečeno, kdo od teh fantov bo lahko igral članski nogomet na nivoju prve liga ali celo zasedel mesto v A reprezentanci. Na koncu bo odločil karakter, pripravljenost posameznika za trdo delo, motivacija, želja, odrekanje, predanost…